Stambeni krediti unutar prosjeka eurozone, zajmovi tvrtkama skuplji

Bez autora
May 20 2012

U drugoj polovici prošle godine kamate u Hrvatskoj prestale su padati. Na zaustavljanje trenda utjecala je druga eskalacija fiskalne krize u EU. U Hrvatsku se prelio dio ino-šokova, što uz izostanak gospodarskog rasta i novih poteza Vlade koji bi utjecali na percepciju rizika, djeluje na ukupnu kamatnu sliku. No, kamatne stope na stambene kredite u Hrvatskoj, s prosjekom 5,37 posto, unutar su prosjeka eurozone u kojoj su krediti poskupjeli, pa je i razlika među kamatama manja. I ondje je BDP u padu, traje fiskalna kriza, a banke su prema Baselu II do srpnja dužne povećati kapitalnu adekvatnost. To se može dogoditi samo dolijevanjem novog kapitala ili smanjenjem aktive, znači razduživanjem. S obzirom na to da se do novog kapitala prilično teško dolazi, banke visokim kamatama destimuliraju novo zaduživanje.

Stambeni krediti unutar prosjeka eurozone, zajmovi tvrtkama skupljiU drugoj polovici prošle godine kamate u Hrvatskoj prestale su padati. Na zaustavljanje trenda utjecala je druga eskalacija fiskalne krize u EU – istaknuo je direktor HUB-a Zoran Bohaček na predstavljanju godišnje usporedbe kamatnih stopa Hrvatske i eurozone.

Čelnik bankarskog udruženja napominje da se u Hrvatsku prelio dio ino-šokova, što uz izostanak gospodarskog rasta i novih poteza Vlade koji bi utjecali na percepciju rizika, djeluje na ukupnu kamatnu sliku. No, kamatne stope na stambene kredite u Hrvatskoj, s prosjekom 5,37 posto, unutar su prosjeka eurozone u kojoj su krediti poskupjeli, pa je i razlika među kamatama manja.

– I ondje je BDP u padu, traje fiskalna kriza, a banke su prema Baselu II do srpnja dužne povećati kapitalnu adekvatnost. To se može dogoditi samo dolijevanjem novog kapitala ili smanjenjem aktive, znači razduživanjem – pojašnjava Bohaček.

S obzirom na to da se do novog kapitala prilično teško dolazi, banke visokim kamatama destimuliraju novo zaduživanje. Tako su se kamate na stambene kredite u Italiji približile pet posto, koliko su i u Nizozemskoj, u Sloveniji je prosjek 5,4 posto, u Slovačkoj 5,8 posto, a u Mađarskoj, gdje su lani zahvaljujući subvencijama bile 1,5 posto, danas iznose 9,68 posto.

– Estonija i Češka jedine među EU članicama koje nisu u eurozoni imaju niže kamate na stambene kredite od Hrvatske, dok su nam kamate na potrošačke kredite izvan eurozone najniže – kaže Bohaček.

Poduzetnički su krediti, međutim, tradicionalno puno skuplji od europskih.

– Da, jesu, skupi su, ali pomislite po kojoj se stopi država zadužuje, a teško da netko može biti manje rizičan od države. Sada država posuđuje novac po kamati od 6,25 posto; kad ga bude mogla dobiti po tri ili četiri posto, kamate će padati - komentira direktor HUB-a.

No, upravo zbog visokih aktivnih kamata, i kamate na depozite u Hrvatskoj su veće, jedan postotni bod iznad prosjeka eurozone.

Što rizičnije, to skuplje

– U zemljama južne Europe pasivne su kamate krenule naviše; što su rizičnije, plaćaju više da bi privukle depozite. U nekim zemljama kreću se i iznad hrvatskih razina – kaže Bohaček koji prognozira da će kamate na depozite u Hrvatskoj i nakon ulaska u EU ostati iznad prosjeka eurozone, a sigurno neće pasti ispod njega, jer bi se depoziti preselili u banke izvan naše zemlje.

Kad su posrijedi prognoze, HUB-ova analiza vrlo je neizvjesna: kamatne stope ne znaju kamo krenuti, a u Hrvatskoj ovisit će o gospodarskom oporavku, i u eurozoni, i kod nas.

– U 2012. godini ne očekujemo ništa dobro, ali treba pripremiti teren za gospodarski rast u 2013. Vlada priprema dobre poteze, i porezna disciplina jedan je od njih – smatra prvi čovjek bankarskog lobija.

Čelnik HUB-a otkrio je i da se trenutačno radi procjena učinkovitosti Zakona o potrošačkom stečaju, kao dio pilot projekta procjene učinkovitosti zakona, te će uskoro organizirati okrugli stol kojim će se otvoriti javna rasprava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik